Messzemenők. Ata Kandó 1956-os gyermekportréi

A kiállítás megtekinthető:
2022. szeptember 7. – 2022. október 16.
Kedd – vasárnap 12:00 – 19:00
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Kereszty Anna

Az akkor már évek óta Hollandiában élő Ata Kandó az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az osztrák-magyar határra utazott, hogy riportot készítsen az országból menekülő tömegekről. Elsősorban gyerekekről készített érzékeny portréi fontos dokumentációi a hazájukat hátrahagyó menekülők élményeinek. Útjára elkísérte barátnője is, Violette Cornelius fotográfus, akivel közösen összeállítottak egy fotóalbumot az ott készült fényképeikből. Az úgynevezett „cím nélküli PIROS KÖNYV”-et két hónap alatt elkapkodták és az eladott példányokból befolyt teljes bevétel felajánlásra került a rászoruló családok megsegítésére. Munkásságuk rendkívül fontos az 1956-os forradalom emlékezetében és az akkori magyar menekültek helyzetének dokumentálásában.

A kiállítás a Fotóhónap 2022 programjának része és ingyenesen megtekinthető.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Ata Kandó: 1956-os menekültek, Anya és gyermeke
Ata Kandó: 1956-os menekültek, Kisfiú portréja
Ata Kandó: 1956-os menekültek, Kisfiú - portré
Ata Kandó: 1956-os menekültek, Kisgyermek portréja
Ata Kandó: A határon, 1956
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.

Menekültlét gyerekszemmel - nepszava.hu

„Gyenge violának eltörött a szára / Az én bánatomnak nincs vigasztalása / Süvít a szél Késmárk felett. / Édes hazám Isten veled.” – olvasható abban a cím nélküli piros könyvben, melyben Ata Kandó és barátnője, Violette Cornelius holland fotográfus fekete-fehér gyerekportréi láthatók 1956-os menekültekről. A fotókból egy kisebb válogatást most a Mai Manó Ház PaperLab galériájában is megtekinthetünk, így beleélhetjük magunkat a hazájukat elhagyni kényszerülők életébe.

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” - fidelio.hu

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel.

No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház