Ruth Orkin (1921. szeptember 3. – 1985. január 16.)
Ruth Orkin: Önarckép, é. n.

Ruth Orkin díjnyertes fotóriporter és filmes volt. Mary Ruby némafilmszínésznő és Samuel Orkin, az Orkin Craft márkanevű játékhajók gyártójának egyetlen gyermekeként az 1920-as és ’30-as években fénykorát élő Hollywoodban nőtt fel. Tízévesen kapta első fényképezőgépét, egy 39 centbe kerülő Univexet, amellyel kezdetben osztálytársait és tanárait fényképezte. 1937-ben vásárolta meg első fényképezőgépét 16 dollárért, egy középformátumú Pilot 6 Single-Lens Reflexet.

Tizenhét évesen kerékpárral indult útnak Los Angelesből, hogy megnézze az 1939-es New York-i világkiállítást, útközben pedig végig fényképezett.

Orkin 1943-ban New Yorkba költözött, ahol éjszaka mulatókban fényképezett, nappal pedig csecsemőkről készített képeket. Az 1940-es években az összes nagy magazinnak dolgozott, nyaranta pedig Tanglewoodban fényképezte a fesztiválra készülő zenészeket, köztük a kor olyan nagyságait, mint Leonard Bernsteint és Isaac Sternt.

1951-ben a Life magazin Izraelbe küldte, hogy kövesse az Izraeli Filharmonikusokat turnéjukon. Orkin, aki innen Olaszországba ment, Firenzében ismerkedett meg Ninalee Craiggel, a művészettörténetet tanuló honfitársával, aki az Amerikai lány Olaszországban című kép modellje lett. A fotó annak az eredetileg Utazz bátran egyedül címet viselő sorozatnak volt része, amely arról szólt, hogy mivel szembesültek a nők a háború utáni Európában.

New Yorkba visszatérve Orkin összeházasodott Morris Engel fotográfussal és filmrendezővel, akivel közösen két játékfilmet is készítettek. Ezek egyikét, a ma már klasszikusnak számító A kis szökevényt 1953-ban Oscar-díjra jelölték, és ugyanabban az évben elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját.  A New York-i Central Parkra néző lakásukból Orkin a futóversenyeket, felvonulásokat és tüntetéseket fényképezte, az évszakok váltakozását örökítette meg. A képek az Egy világ az ablakomon át és a További képek az ablakomból című, széles körben elismert könyvekben jelentek meg.

A rákkal folytatott hosszú küzdelem végén Orkin otthonában hunyt el 1985. január 16-án, ahol csodálatos fotóhagyatéka vette körül, ablakából pedig a Central Parkra nyílt kilátás.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház