2022.12.01. 18.00 - Stalter György tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon
Felvonulás Johannesburg keleti oldalán, 1986, Juhan Kuus © Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Néhány előzetes gondolatom Juhan Kuus kiállítása kapcsán: lehet-e a fotóriport művészet? Lehet-e a fotóriporter pártatlan egy háborús övezetben? A sajtóban megjelenő sajtófotó helye az írott és elektronikus médiában van, mitől függ, hogy kiállítóterem falára kerül-e, és lesz-e műalkotás?

Jártam Afrikában, a válságövezetekben, Etiópiában, Szudánban, Mozambikban polgárháborúk idején a Vörös Félhold segélyszervezet fotóriportereként, és Dél-Afrikában is, jóval az apartheid összeomlása után. Személyes tapasztalat alapján tudom, milyen nehéz veszélyeztetett, háborús körülmények között dolgozni, polgárháborúban különösen, ahol nem láthatóak tisztán a frontvonalak, és azt is tudom, mennyire sérülhet testileg-lelkileg az ember ezekben a kiszolgáltatott helyzetekben. Lehet-e független és apolitikus a sajtómunkás, mi a morális felelőssége, meddig mehet el, hogy el tudja készíteni azt a fotót, amivel tükröt tart a társadalom elé? Naiv elképzelés-e, változhat-e bármi a világon a fotók által? Ezekre a kérdésekre keresem a választ a tárlatvezetés vendégeivel együtt.

Stalter György a sajtóban különböző lapoknál fotóriporterként, fotórovatvezetőként és képszerkesztőként dolgozott. Évekig volt tagja és vezetője a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának.  1995-től kezdőden több mint 20 évig oktatott fotográfiát Kerekes Gáborral, és a legjelentősebb magyar fotóművészekkel közösen Művészet és Mesterség címmel a Stalter-ASA fotóstúdióban. Feleségével Horváth M. Judittal több mint tíz évig fényképezték Magyarország cigánytelepeit és a pesti gettósodó kerületeket, közös fotóalbumuk a Más Világ (1998). Az utóbbi években a nyolcadik kerület eltűnő mikrokozmoszát fényképezte, elnyerte vele a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, ez a munkája Város a városban (2010) címmel jelent meg. Az NKA Collegium Hungaricum Moholy-Nagy László ösztöndíjjal Berlin „nyolcadik kerületéről", Neukölln városnegyedről készített fotóesszét. Idehaza és külföldön számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be fotóit.

Alkotásai rangos hazai és külföldi gyűjteményekben, megtalálhatók: DTT Works of Art Limited (Reuters), a Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény, Art+Text Budapest Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum fotógyűjteménye, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – December 1.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház