2024.02.22. 18.00 - Váradi András kurátori tárlatvezetése A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában című kiállításon

A  tárlatvezetés az 1860-as évek New Yorkjába visz vissza minket. Itt működött a mára a felejtés homályába vesző Zohar Studios nevű fényképész-műterem. Stephan Berkman amerikai fotótörténész-fotóművész húsz évi munkával szedte össze a Zohar Studios hagyatékát - kinyomozta, hogy Shimmel Zohar kelet-európai zsidó bevándorló mikor szállt partra, hol volt és hogyan volt berendezve a stúdió, ahol az álomszép, szépiabarna színben tartott felvételek készültek, amelyek nem csak portrék, hanem gyakran meghökkentő, néha kifejezetten humoros életképek. Ezek a képek a gazdag tónust és a hihetetlenül jó felbontást biztosító nedves kollódiumos eljárással készültek. A kiállítás Stephen Berkman szerint sehol a világon nem lehetne jobb helyen, mint a Mai Manó Házban hiszen a Zohar fotográfiák egy ugyanolyan napfényműteremben születtek meg,  160 éve, mint amilyen itt a házban teljes pompájában látható.
Ha a látogatót valamiféle álomszerű, kicsit bizonytalan érzés keríti hatalmába, és nem tudja hogy a valóság és a fikció között éppen hol jár, akkor ne törődjön vele - ez része a műélvezetnek.

Váradi András

Váradi András biokémikus, a Természettudományi Kutatóközpont emeritus professzora idejének legnagyobb részét nem fotográfiák felfedezése, hanem orvos-biológiai kutatások töltik ki. Kis kutatócsoportot vezet egy természettudományi kutatóintézetben és meszesedési betegségek molekuláris alapjaival foglalkozik.

Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – február 22.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház