WEEGEE (Usher Fellig)- Életrajz

A harmincas-negyvenes években Weegee neve szorosan összefonódott New Yorkkal és az ottani városi élettel. Weegee a depresszióval és gazdasági válsággal küzdő társadalomban szembesítette nézőit a magánnyal, a szegénységgel, és a bűnözéssel. Ugyanakkor megmutatta a szépség és a boldogság pillanatait is, mivel ezek is hozzátartoznak a New York-i Lower East Side életéhez, Harlemhez, Boweryhez. Munkássága azonban mégsem csupán a témája miatt vált ismertté, képeinek művészi ereje, drámai hatása, nyers realizmusa, éles kontrasztjai úttörő hatással voltak az elkövetkező fotográfus nemzedékekre.

A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás az életmű legjobb képei közül mutat be 104-et, amelyek meghitt közelségből rajzolják ki New York portréját.

Fotó: Weegee(Arthur Fellig)/International Center of Photography/Getty Images © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018

1899: Weegee, eredeti nevén Usher Fellig, zsidó bevándorlók gyermekeként született a mai Ukrajna területén található Lembergben.

1906: Édesapja az Egyesült Államokba érkezik.

1910: A család többi tagja is az USÁ-ba emigrál és New York Lower East Side negyedében élnek. Keresztnevét szülei ekkor Arthurra változtatják.

1913: Otthagyja a tanulmányait és egy vándorfényképésznél kezd dolgozni segédként.

1917: 18 évesen elhagyja a szülői házat, az éjszakákat vasútállomásokon és hajléktalanszállókon tölti, és a nap folyamán megszerzett szerény jövedelméből él.

1918: A Ducket & Adler fényképész stúdióban alkalmazzák.

1924: Az ACME Newspictures képes hírújságnak kezd el dolgozni.

1935: Szabadúszó fényképészként folytatja karrierjét, egyszerre több helyi, illetve országos lapnak dolgozik.

1938: Weegee volt az egyetlen újságíró New Yorkban, akinek engedélye volt olyan hordozható rövidhullámú rádió használatára, ami a rendőrség által használt sávot is tudja fogni.

1940: Felveszi a Weegee nevet, majd a negyvenes évek végén a legtöbb fényképének hátoldalát „Weegee a híres” bélyegzővel látja el.

1941: Murder is my Business címmel kiállítása nyílik New Yorkban, ugyanebben az évben 16 mm-es filmezéssel kezd el kísérletezni.

1943: Öt képét megvásárolja a New York-i Museum of Modern Art. Ezeket a munkáit a múzeum az Action Photography című kiállításon mutatja be.

1945: Első fényképészeti albuma Naked City címmel jelenik meg.

1946: Megjelenik második albuma Weegee’s People címmel, ezzel egyidőben oktatni kezd a The New School for Social Research tanáraként. Ekkor már Hollywood is foglalkoztatja, mint színészt és műszaki tanácsadót.

1947: Hollywoodba költözik, miközben a Naked Hollywood című könyvéhez gyűjt anyagot.

1948: Megjelenik első saját filmje Weegee’s New York címmel, és a Museum of Modern Art-ban megrendezett “50 Photographs by 50 Photographers” című kiállításra Edward Steichen kurátor az ő képét is beválogatja.

1952: Visszaköltözik New Yorkba és hírességekről, politikusokról készít torzított portrékat.

1956: Foglalkoztatják a torzítások és egy különleges kaleidoszkóplencse fejlesztésébe kezd, amit később Weegee-scope-nak nevez el.

1958: Stanley Kubrick Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című filmjénél szakértőként segédkezik.

1959: Előadásokat tart a Szovjetunióban, ahol több kiállítást is rendeznek képeiből.

1961: Weegee by Weegee címmel életrajzi kötetet ad ki.

1964: Weegee’s Creative Photography címmel jelenik meg az életének utolsó albuma.

1968: Karácsony másnapján, december 26-án hal meg New Yorkban.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház