Douglas Kirkland: Coco Chanel & Marilyn Monroe

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2020. június 20. - július 5.
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátorok: Marta Cannoni, Livia Corbò, Baki Péter

Douglas Kirkland: Coco Chanel - Mítosz és Elegancia
Douglas Kirkland: Egy este Marilyn Monroe-val

Az 1934. augusztus 16-án Torontóban született Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine, vagy a Town & Country Magazine lapoknak is.

Douglas Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011).

2012 februárjában az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.

A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

A Mai Manó Ház az alkotó két nagyszabású sorozatát mutatja be: Kirkland 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, ekkor készítette róla a hatvan képből álló sorozatot. Egy évvel korábban, 1961-ben a kor szexszimbólumával, Marilyn Monroe-val töltött el egy varázslatos estét, amit 55 képen örökített meg. A két izgalmas, a világsztárok életébe betekintő intim munka most először látható Magyarországon.

A galéria megtekintéséhez lapozzon!
Marilyn Monroe, Hollywood, 1961 ©Douglas Kirkland/Photo Op
Coco Chanel a műtermében, Cambon utca 31., Párizs, 1962 ©Douglas Kirkland/Photo Op
Coco Chanel a nappalija kanapéján, Párizs, 1962 ©Douglas Kirkland/Photo Op
Marilyn Monroe, Hollywood, 1961 ©Douglas Kirkland/Photo Op
Marilyn Monroe, Hollywood, 1961 ©Douglas Kirkland/Photo Op
Coco Chanel a nappalija kanapéján, Párizs, 1962 ©Douglas Kirkland/Photo Op
No items found.

Értesüljön a legfrissebb hírekről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
Mai Manó, a fotográfus
Az épület első gazdája, Mai Manó, császári és királyi udvari fényképész
Kincses Károly: A Mai Manó Ház